Szolgáltatás bemutató

Ulrich Hungary KFT 25 év tapasztalatával kivitelezi:
víztermelő kutak
új mélyfuratú kút
ivóvízkút
talajvízkút
technológiai és gazdasági célú kutak
monitoring kutak: környezetvédelmi megfigyelőkút

Nem foglalkozunk:
kútásással ás ásott kutak tisztításáva
termál kutakkal
olaj kutakkal

Fúrt kút

Artézi kút

Ásott kút

Tovább a weboldalra

Bezárás

Kútfúrás

Kútfúrás - Kiknek, milyen célra ajánljuk?

Kútfúrás lakossági felhasználásra: A fúrt kutak nagy mennyiségű vizet biztosítanak a mélyebb vízadó rétegekből. Emberi fogyasztásra a rétegvíz alkalmas, ellentétben a talajvízzel, ami szennyeződéseket tartalmazhat! A lakosság szemszögéből sokrétű felhasználásról beszélhetünk kútfúrás esetén. Szolgálhat a kút számunkra tiszta ivóvízzel, főzéshez–, tisztálkodáshoz szükséges vízzel, öntözővízzel, ily módon beszélhetünk ivóvízkútról és öntözőkútról. Vízműveknek is állunk rendelkezésére, nagy vízhozamú kutak fúrását vállaljuk maximum 300 méter mélységig!

Kúrfúrás ipari felhasználásra: Kútfúrást végzünk ipartelepeken a tűz oltására alkalmas tűzcsapok megépítéséhez, munkagépek karbantartásához (munkagépek hűtéséhez–fűtéséhez), csarnokok és telephelyek tisztításához, emellett autómosók létesítéséhez, pálinkafőzők számára, s egyéb, ipari feladatok ellátásához szükséges technológiai kutak esetén.

Kútfúrás mezőgazdasági felhasználásra: A fúrt kutak mezőgazdasági felhasználása is költséghatékony megoldásnak bizonyul – állatok itatására, és a termőföldek öntözésére szolgál okos megoldásként. A száraz nyári hónapok öntözési tilalma a saját kúttal rendelkező tulajdonosokra nem vonatkozik, ők megszorítások nélkül öntözhetnek. Hamar megszaladnak az elhasznált köbméterek egy-egy forró nyári hónapban, így egy komolyabb öntözőberendezés esetében gyorsan megtérül a kútfúrás ára.

Mit vállalunk? Víztermelő kutak és geotermikus furatok:

 • új mélyfuratú kút
 • kerti öntözőkút = talajvízkút
 • ivóvízkút
 • technológiai és gazdasági célú kutak
 • környezetvédelmi monitoring kutak: környezetvédelmi megfigyelőkút
 • geotermikus kutak, geotermikus hőszivattyús furatok

Az alábbi technikai jellemzők, paraméterek szerint: 

 • maximum 300 méter mélységig vállalunk kútfúrást
 • általában Ο 310 milliméter fúrásátmérőig
 • béléscsövezés Ο 225 milliméterig 
 • elsőosztályú technológiával, a talajösszetételnek megfelelő anyagokkal dolgozunk
 • 5 éves teljes körű garanciát vállalunk az általunk fúrt kutakra

Kútfúrás-szolgáltatásunkat az ország bármely pontján, de leginkább:

 • Kútfúrás a Dél-Dunántúl területén (Somogy megyében, Tolna megyében, Baranya megyében, Fejér megyében, Zala megyében).
 • Kútfúrás Kaposvár, Nagyatád, Marcali, Siófok, Barcs, Pécs, Szigetvár, Bonyhád, Mohács, Székesfehérvár, Dunaújváros, Zalaegerszeg, Keszthely, Nagykanizsa, Keszthely, valamint a köztes településeken és Budapest környékén.

Beüzemeléshez:

 • kútakna elkészítése, búvárszivattyú szakszerű beépítése, kútfej szerelvényezés
 • vízellátó hálózat tervezése, létesítése
 • a kút elektromos energiával való ellátása, vezérlő automatika kiépítése

A kútfúrás lépései – munkamódszerünk részletesen!

 1. Hidrogeológiai információgyűjtés: Ingyenes felmérés és geológiai információgyűjtés. A vízügyi adattárból az adott területre jellemző hidrológiai paraméterek kigyűjtése (milyen mélységben, mennyi víz található?).
 2. Kút tervezés, kútterv készítés: Kúttervet készítünk, szaktervezőnk a geológiai adottságoknak megfelelő szakirányú tervet készít, mely engedélyeztetésre alkalmas.
 3. Kútengedélyezés, engedélyezett kutak: A szakszerű kúttervet benyújtjuk engedélyeztetésre a területileg illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségre, illetve a Katasztrófavédelemhez. Minden kút engedélyköteles! Segítünk az engedélyeztetésben! Válalljuk a vízjogi engedélyezési eljárás ügyintézését, a vízjogi engedély beszerzését.
 4. Az engedélyezett kútterv alapján adunk konkrét árajánlatot, melynek elfogadását követően tudjuk megkezdeni a kivitelezést.
 5. A kútfúrás kivitelezése: A kivitelezés során először keresőfúrást mélyítünk, melyben geofizikai szelvényezést végeztetünk. Meghatározzuk a vízadó rétegek helyét és vastagságát, majd értékeljük a várható vízadó képességét. A megrendelővel a kapott szelvényt kiértékeljük, majd ez alapján folytatjuk a fúrólyuk megfelelő méretre történő felbővítését. A felbővített furatba technikai csőrakatot építünk és cementezünk. Béléscsövezést követően, alábővített, kavicsolt szűrőzést végzünk.
 6. A kút termelésbe állítása: Kavicsolást követően szűrőmosatást és tisztító kompresszorozást végzünk a maximálisan kitermelhető homokmentes vízhozam eléréséig. Ezt követi a búvárszivattyúzás, vízlépcsők beállítása. Elvégeztetjük a kúton a kútvizsgálati méréseket, vizsgálatokat.
 7. Meghatározzuk a kút geodéziai koordinátáit, majd elkészítettjük a kút vízföldtani naplóját. Igény esetén vállaljuk szabvány kútakna és kútfej szerelvényezés kivitelezését is.
 8. Szaktanácsadás: A kút fúrása, üzembe helyezése és a szivattyú beépítése után javaslatokat adunk az üzemeltetésre, a folyamatos vízellátás módjára.

Milyen engedélyek szükségesek a kútfúráshoz?

Magyarországon a kútfúrás minden esetben engedélyköteles! A lakossági fúrt kutak nagy része talajvízkút. Ehhez évente 500 köbméter víz kivételéig és maximum 30 méter mélységig – a kút terveinek elkészülte után – a települési önkormányzattól kell engedélyt kérnünk. Ennél nagyobb vízhozamú kútfúrás kivitelezéséhez vízügyi hatósági engedélyre van szükség, aminek természetesen a költségei is magasabbak.

A kútfúrás engedélyhez szükséges dokumentumok, igazolások:

Az engedélykéréshez csatolni kell az engedélyes megnevezését és címét, a tervek 8 példányát, a közmű üzemeltetőjének hozzájárulását (amennyiben a kút létesítése érinti azt), az ingatlan-tulajdonjog igazolását, melynek 3 hónapnál korábbinak kell lennie, és a tervdokumentációt. Ha ivóvíz minőségű rétegvizet biztosító kutat szeretnénk fúratni, az engedélyért a területileg illetékes környezetvédelmi–, természetvédelmi– és vízügyi felügyelőséghez kell fordulnunk, majd az üzemeltetési engedélyt is be kell szereznünk. A vízóra alapján kell majd a járadékokat megfizetnünk, ám ez jóval kevesebb, mint a közműves ivóvíz költsége! 

Forduljon hozzánk bizalommal, segítünk a kút engedélyeztetésben is!

Kútfúrás árak

Ami fontos, az árajánlat-kérés természetesen ingyenes!

Milyen szempontok határozzák meg a kútfúrás árát? Ezt gyakran kérdezik tőlünk! Lássuk részletesen, hasznos információkkal – mit kap a pénzéért cserébe?

A kútfúrás ára nem általánosítható, több dolgot kell figyelembe vennünk az árajánlat elkészítése során! Nagyon fontos, hogy megismerjük személyes igényeit is! Tájékozódnunk kell a kútfúrásra kijelölt hely geológiai jellemzőiről. Ugyanaz a vízadó réteg különféle domborzati viszonyokon is elérhető, nem mindegy azonban, hogy milyen tengerszint feletti magásságból fúrjuk meg, vagyis, hogy milyen mély lesz a kút. (egy alföldi vidéken hamarabb elérhetjük a megfelelő vízadó réteget, mint ugyanazt például a Mecsekben) Tudnunk kell még – mekkora vízhozamra van szüksége? Ezt "köbméter/nap" vagy "liter/perc" arányossággal adjuk meg!

Milyen funkcióra szeretné használni a kutat? Kulcskérdés, hiszen megkülönböztetünk emberi fogyasztásra–, öntözésre–, állatitatásra alkalmas vizet, technológiai feladatok ellátáshoz szükséges vizet. 

Teleszkopikus fúrás esetén kizárjuk a feljebb elhelyezkedő vízadó rétegeket és a szennyező forrásokat, kizárólag a megcélzott rétegeket fúrjuk meg, amit előzetesen mérünk ki geofizikai méréssel. Először keresőfúrást végzünk, abba leengedjük a geofizikai szondákat, amelyek megmutatják, hogy hol-hogyan helyezkednek el a vízadó rétegek, milyenek a tulajdonságaik, és ennek alapján alakul ki a kútszerkezet, hogy hogyan csövezünk, milyen anyagokkal, hol kell kavicsolni, hol kell szigetelni, és így tovább.

Kútfúrás-árak: 45.000 – 65.000 forint/méter.

Tekintse meg referenciáinkat és szolgáltatásainkat! Forduljon hozzánk bizalommal és hagyja ránk a munka nehezét! Semmibe sem kerül Önnek az árajánlat-kérés!